Tuesday, June 28, 2011

HW: Kondenzator

Casto ho volame kapacitor. Kapacitorom je myslena idealna suciastka, ktorej jedinou vlastnostou je kapacita. Z fyzikalneho hladiska je kondenzatorom akekolvek vodive teleso, ktore je obklopene inym vodivym telesom, pricom obe telesa su vzajomne izolovane. Sluzi k uchovaniu elektrickeho naboja a tym k uchovanie potencialnej elektrickej energie.

Kondezator si predstavme ako dve vodive dosky, ktore su oddelene dielektrikom. Dielektrikum je nevodic :) a dve vodive dosky su vlastne elektrody. Na kazdu dosku sa privadzaju elektricke naboje opacnej polarity, ktore sa pritahuju elektrickou silou (nie som isty, ze toto je spravny pojem). No, ale medzi doskami je dielektrikum, ktore nedovoli, aby sa castice s nabojom dostaly do kontaktu a vybili sa.

Takze kapacitor zapojme do obvodu jednosmerneho napatia. Kapacitor sa zacne nabijat, na doskach sa zacne hromadit elektricky naboj, az do chvile, kedy sa vyrovna potencial - na oboch doskach je rovnake napatie. Obvodom v tejto chvili prud neprechadza. Ale, ked sa dosky kondenzatoru prepoja, tak sa elektricky naboj odvedie a dosky sa vybiju. V takomto obvode musime vyuzivat vybijacieho prudu, pretoze kondezator v obvode s jednosmernym zdrojom napatia je vlastne prerusenie obvodu.

V obvode striedaveho prudu je situacia trochu vtipnejsia, pretoze kondenzator sa nabija a vybija a nabija a vybija .... atd. To ma za nasledok fazovy posun (+ PI/2), kedy prud predbehne napatie. Takto sa da menit napriklad kmitocet.

Tym, ze sa kondenzator vybije, tak vznikne vybijaci prud, ktory moze dosahovat velkych hodnot.


Kapacitor sa nabija az na svoje maximum, ktore je rovne velkosti napatia na zdroji.











Vyuzitie podla wiki:

  • Fotografický blesk – nahromaděná elektrická energie v kondenzátoru se v krátkém časovém okamžiku vybije a způsobí silný světelný záblesk.
  • Stabilizační prvek v elektrických obvodech – paralelním zapojením do elektrického obvodu lze dosáhnout vyhlazení napěťových špiček, a tím rovnoměrnějšího průběhu elektrického proudu.
  • Odstranění stejnosměrné složky elektrického proudu – větví s kondenzátorem nemůže projít stejnosměrný elektrický proud, ale střídavý proud ano.
  • Odrušovací kondenzátor je nedílnou součástí všech elektrospotřebičů. Používá se samostatně nebo v kombinaci s tlumivkami. Omezuje elektromagnetické rušení vzniklé spínáním nebo rozpojováním elektrického obvodu pod napětím.
  • Ladicí součástka v přijímači – změnou kapacity v oscilačním obvodu přijímače se vlastní frekvence obvodu vyrovná vnější frekvenci a dojde k rezonanci, tj. k zesílení přijímaného signálu.
  • Počítačová paměť – paměť složená z velkého množství miniaturních kondenzátorů je schopna uchovat informaci ve formě 0 a 1 (0 = není náboj, 1 = je náboj).
  • Defibrilátor – přístroj používaný v lékařství k provádění elektrických šoků při zástavě srdce, kdy velké množství náboje projde během krátké doby přes srdeční sval a může tak obnovit srdeční činnost.
  • Časovače – většina generátorů střídavého signálu využívá kondenzátory jako součástky, jejichž střídavé nabíjení a vybíjení určuje periodu kmitů.