Tuesday, June 21, 2011

SW: System riadenia bazi dat alebo database management system

Prikladom na database management system je MySQL, PostgreSQL alebo Oracle, DB2 ... . Jedna sa o specialne programove vybavenie, ktore zaistuje centralnu spravu databaze a tvori rozhranie medzi aplikacnymi programami a ulozenymi datami. 

Databaza nemusi byt ale vzdy riadena len centralne, pozname aj distribuovane databaze a takisto moze byt DBMS pevne spojeny s datami, napriklad datbaza na CDcku. 

DBMS spojeny s databazou tvori databazovy system DBS. DBMS tvori vlastne nadstavbu k databaze, ktory riesil problemy vtedajsich navrharov. Da sa chapat ako suhrn procedur a datovych struktur, ktore zaistuju nezavislost databazovych aplikacii na detailoch vytvarania, vyberu, uchovavania, modifikacii a zabezpezbecenia ochrany databazi na fyzickych pamatovych strukturach pocitaca. 
Aby mohol byt nejaky system oznaceny za DBMS, tak musi byt schopny efektivne nakladat s datami a zaroven musi byt schopny riadit (vkladat, modifikovat, mazat) a definovat strukturu perzistentnych dat. Dnes DBMS podporuju mnozstvo funkcii, napriklad definiciu datovych modelov, spravu klucov, vyuzitie vyssieho jazyka pre manipulaciu s definiciou dat, autentizaciu uzivatelov, spravu transakcii, robustnost a error recovery, triggery, integritu dat atd. 


Zakladne funkcie, ktore DBMS podporuje pre pracu s datami su CREATE, INSERT, UPDATE, SELECT, DELETE. Dalej je podporovana tvorba formularov a reportov. 

DBMS zahrnuje 
  • modelovaci jazyk pre definovanie schemat databaz v DBMS 
  • datove struktury, ako pole, zaznamy, subory a objekty, optimalizovane pre pracu s velkym objemom dat 
  • query language, ktory umoznuje ziskat, analyzovat a upravovat data z DB a definovat uzivatelske prava 
  • transakcny mechanizmus 
  • ACID (atomicity, consistency, isolation, durability - vid transakcie nad DB), hoci integrita moze byt udrzovana tak, ze obmedzime pocet pararelnych pristupov na jeden pristup/polozka 
S DBMS je spojeny jazyk pre definiciu dat (DDL) a jazyk pre manipulaciu s datami (DML).